poniedziałek, 17 marca 2014

Pasztet z czerwonej soczewicy

Pyszny i szybki, czyli to co lubię najbardziej. Na dodatek zdrowy, może być świetną alternatywą dostarczenia białka dla roślinożerców (wiadomo, że w mięsku go najwięcej, ale białko roślinne jest również bardzo potrzebne dla naszego organizmu). Przepis pochodzi ze strony racjonalnystylzycia.wordpress.com.
Polecam, mi smakuje bardzo, mój mąż też się zajada (a jest typowym mięsożercą), siostra i mama już chcą przepis :)
Składniki:
1 szklanka soczewicy
2 szklanki wody
1 cebula
3 marchewki
3 jajka
oliwa z oliwek
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
curry
imbir
słodka papryka
sól i pieprz

Soczewicę ugotować w wodzie, po ugotowaniu dodać przecier pomidorowy. Cebulę, pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć z marchewką startą na drobnych oczkach. Połączyć ze sobą i dodać jajka, czosnek, oliwę i przyprawy. Dobrze wymieszać. Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez 40 minut.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. wygląda pysznie. a z czym go podajesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zanim zdążę go podać to znika :) ale tak naprawdę to tak jak zwykły pasztet - z pieczywem lub sam (tak sobie podkradamy po kawałku )

      Usuń

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad.